Fikstür - Aparat İmalatı

Fikstür ve aparat imalatı konusunda üretim teknolojisindeki hızlı ilerleme ile birlikte tüketim çılgınlığı arttı. Bu nedenle, daha yüksek talepleri karşılamak için üreticiler, yüksek kaliteli ürünleri daha hızlı üretmek için yenilikçi yöntemler geliştirdiler.

Üretim süreci, Yalın Üretim Sistemi, Hücresel Üretim, Tek Dakikada Kalıp Değiştirme ve Takt Zaman Analizi gibi yaratıcı üretim konseptlerinin tanıtıldığını gözlemledi. Bu yaratıcı yaklaşımlar, çok sayıda verimli, daha ucuz araç ve iş tutma cihazı gerektirir.

Üretim şirketi, basit bir iş konumlandırma stratejisine ve doğru operasyonlar için cihazlara ihtiyaç duyar. Bu, şunları sağlamak içindir:

  • Montajda karmaşıklık olmaması ve birim maliyetin düşürülmesi
  • Masif üretim maliyetinde azalma
  • Kârlılıklarını artırın

Endüstri, sürdürmek için tedarik zincirini kolaylaştırmaya başvurdu. Bu, daha kaliteli ürünler sağlayan, iş hacmini artıran ve teslim süresini azaltan daha iyi ve uygun maliyetli iş tutma cihazlarıyla sonuçlandı. Standart iş tutma cihazlarının üretilmesi gerekliliği,  Aparat imalatı ve  Fikstür imalatı adlı iki özel terimin yolunu açmıştır .

Tespit aleti, işleme operasyonları sırasında işi güvenli ve sıkı bir şekilde yerinde tutan bir alet iken, aparat takımı yönlendiren cihazdır.

Aparatlar

Basit bir ifadeyle, bir aparat, işleme aletini yönlendiren bir araçtır .

Yaygın bir şablon türü, matkabı istenen yerlerde delik açmak için yönlendiren matkap şablonudur. Matkap şablonlarının kullanılması, üretim hızını büyük ölçüde artırır. Bu aletler genellikle çelik ve alüminyum gibi metalden yapılır ve genellikle burç adı verilen konumlandırma cihazlarıyla donatılır. Bu araçlar, makinelerin ve diğer ekipmanların çalışmasına rehberlik eder.

Fikstürler

Öte yandan, bir fikstür, bir iş parçasını makine yatağında istenen konumda doğru bir şekilde sıkıca kavrayan bir alettir.

Fikstür aynı zamanda iş parçasının yüklenmesi, boşaltılması ve sabitlenmesi süresini azaltır, bu da üretken olmayan saatleri önemli ölçüde azaltır. Fikstürler frezeleme, tornalama ve taşlama işlemlerinde kullanılır. Parçaların uygun şekilde hizalanmasını ve tutulmasını sağlamak için, fikstürler çeşitli yerleştirme bileşenlerini içerebilir. Hatta bazı üreticiler armatürleri için 3D baskıya yöneliyor.

Tipik mastarlar ve armatürler, Dökme Demir veya Alüminyumdan yapılır, ancak çelik versiyonları da mevcuttur. Bu aparatlar ve demirbaşlar satın alınabilir veya özel olarak üretilebilir. T-Yuvası plakalarına monte edilirler ve çeşitli iş tutma cihazlarını tutarlar.

Fikstür ve Aparat Arasındaki Farklar

"Fikstür" ve "Aparat" genellikle eşanlamlı olarak anılırken, bazen her ikisi birlikte fikstür  - aparat olarak kullanılır. Seri üretim sürecinde hem aparat hem de fikstür kullanılsa da işlevsel olarak ikisi oldukça farklı araçlardır.

Aparatlar Fikstürler
Bir aparat işleme takımını kontrol eder ve yönlendirir Bir fikstür, işleme operasyonları için bileşeni tam olarak tutar ve destekler
Aparat doğruluk, tekrarlanabilirlik ve değiştirilebilirlik sağlar Fikstür, bir bileşeni masa üzerinde sıkıca tutarak hatanın azaltılmasını sağlar
Aparatlar genellikle daha hafif taraftadır Fikstür hantal, sert ve ağır
Mastarlar yerine yerleştirilebilir ve el basıncıyla tutulabilir Fikstürler her zaman bir makine masasına sıkıca yerleştirilir
Standart aparat işlevlerinden bazıları delme, raybalama, kılavuz çekme ve delik işlemedir Fikstürler özellikle freze makinelerinde, kanal açma makinelerinde ve şekillendiricilerde kullanılır.
Aparatlar daha pahalı Fikstürler, Aparatlara kıyasla o kadar uygun maliyetli değil
Aparatlar karmaşık tasarım işlemleri gerektirir Fikstür tasarım işlemleri nispeten daha az karmaşıktır

Fikstür ve Aparatın Avantajları

Aparatlar ve Fikstürler, üretim süreçlerini insan faktörü açısından daha az zaman alan, daha hassas ve sorunsuz hale getirdi. Aparatların ve fikstürlerin faydaları aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • Üretim artışı
  • Boyuttaki düşük değişkenlik nedeniyle üretilen ürünlerin tutarlı kalitesi
  • Maliyet azaltma
  • Parçaların değiştirilebilirliği ve yüksek doğruluğu
  • Muayene ve kalite kontrol giderleri önemli ölçüde azalır
  • Geliştirilmiş güvenlik standartları ile bir kazada azalma
  • Nispeten basit manevra kabiliyeti nedeniyle, yarı vasıflı işçiler bu araçları çalıştırarak iş gücünün maliyetini azaltabilir.
  • Takım tezgahı makul bir ölçüde otomatikleştirilebilir
  • Karmaşık, rijit ve ağır bileşenler kolayca işlenebilir
  • Basit montaj işlemleri, üretken olmayan saatleri azaltır
  • Her iş parçası için ölçme, zımbalama, konumlandırma, hizalama ve ayarlama ihtiyacını ortadan kaldırır, böylece döngüyü azaltır ve bir süre ayarlar
  • Takım tezgahlarının teknolojik kapasitelerini artırır
  • Bir iş parçası üzerinde aynı anda birden fazla cihaz kullanılabilir.
  • Kesme derinliği, hız ve ilerleme hızı gibi bazı çalışma koşullarında daha yüksek değerler ayarlamak, aparatların ve fikstürlerin artan sıkıştırma kapasitesi nedeniyle elde edilebilir.

Hem şablonlar hem de fikstürler, işleme operasyonlarını kolaylaştırmak ve herhangi bir seri üretim sürecinin üretken olmayan süresini azaltmak için kullanılır. Konum ilkesi veya 3-2-1 ilkesi, CAD araçları ve FEA araçları, aparatları ve fikstürleri tasarlamak için kullanılır. Aşağıdaki makale, 3-2-1 prensibi ve aparatların ve fikstürlerin tasarım standartları hakkında daha ayrıntılı bilgi verecektir. İmalat endüstrisinde yenilik genellikle mevcut kaynakları en üst düzeye çıkarmak ve bireysel şirketlerin güçlü yönlerini geliştirmekle ilgilidir. Aparatlara ve fikstürlere odaklanmak, şirketlerin üretkenliği ve üretim hızını artırmasına ve genel giderleri azaltmasına yardımcı olur. Kalite kontrol için gereken süreyi azaltır, hataları azaltır ve üretim sürecini hızlandırır. Ayrıca, yarı vasıflı operatörler tarafından bile kullanımı daha kolaydır. Standartlaştırıldıkları için üretilen her parçanın tutarlı olmasını sağlayarak insan hatası riskini azaltırlar.

YUKARI