Otomasyon sistemleri, birçok işi otomatik hale getiren, önceden programlanmış işlemleri yürütmek için kullanılan teknolojik sistemlerdir. Bu sistemler, özellikle üretim, endüstriyel işlemler, bina otomasyonu, veri işleme ve yönetim gibi birçok alanda kullanılır.
Otomasyon sistemleri, sensörler, veri toplama cihazları, kontrol panelleri, veri işleme ve depolama birimleri, programlama araçları, mekanik ekipmanlar ve çeşitli diğer bileşenlerden oluşabilir. Bu bileşenler, bir arada çalışarak, önceden tanımlanmış işlemleri otomatik olarak yürütmek için birbirleriyle iletişim kurarlar.
Otomasyon sistemleri, üretim süreçlerini hızlandırmak, maliyetleri düşürmek, iş gücü ihtiyacını azaltmak, hata oranını düşürmek, enerji verimliliğini artırmak ve genel olarak işletme verimliliğini artırmak için kullanılır.
Sabit otomasyon sistemleri, özel ekipmanlara sahip yüksek hacimli üretim ortamlarında kullanılır. Ekipman sabit operasyon setlerine sahiptir ve operasyon setleriyle verimli bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tip otomasyon, esas olarak boyahaneler, damıtma prosesleri, transfer hatları ve konveyörler gibi ayrık seri üretim ve sürekli akış sistemlerinde kullanılır. Tüm bu süreçler, yüksek üretim hacimleri elde etmek için sabit ve tekrarlayan işlemlerini gerçekleştirmek için mekanize makinelere güvenir.
Programlanabilir otomasyon sistemleri, elektronik kontroller kullanarak değiştirilebilir işlem dizilerini ve makine konfigürasyonunu kolaylaştırır. Programlanabilir otomasyonda, sırayı ve makine işlemlerini yeniden programlamak için önemsiz olmayan programlama çabaları gerekir. Üretim süreçleri sık sık değişmediğinden, programlanabilir otomasyon sistemleri uzun vadede daha ucuz olma eğilimindedir. Bu tür bir sistem temel olarak düşük iş çeşitliliği ve orta ila yüksek ürün hacmi ayarlarında kullanılır. Kağıt fabrikaları ve çelik haddehaneler gibi seri üretim ortamlarında da kullanılabilir.
Bilgisayar kontrollü esnek imalat sistemlerinde esnek otomasyon sistemlerinden yararlanılmaktadır. İnsan operatörler, otomatik alt düzey değişiklikleri tetiklemek için ürünleri ve bunların sistem dizisindeki konumlarını tanımlayan bilgisayar kodları biçiminde üst düzey komutlar girer. Her üretim makinesi, insan tarafından çalıştırılan bir bilgisayardan talimatlar alır. Talimatlar, bilgisayar tarafından yönlendirilen işlemleri gerçekleştirmeden önce gerekli araçların yüklenmesini ve boşaltılmasını tetikler. İşleme tamamlandıktan sonra, son ürünler otomatik olarak bir sonraki makineye aktarılır. Esnek endüstriyel otomasyon, yüksek ürün çeşitliliğine ve düşük ila orta iş hacimlerine sahip parti süreçlerinde ve atölyelerde kullanılır.
Entegre endüstriyel otomasyon, tüm süreçlerin dijital bilgi işleme koordinasyonu ve bilgisayar kontrolü altında çalıştığı üretim tesislerinin toplam otomasyonunu içerir. Aşağıdaki gibi teknolojileri içerir:
Ek olarak, entegre bir otomasyon sistemi, bir iş sistemini ortak bir veri tabanı aracılığıyla entegre edebilir. Yani, iletişim ve bilgi teknolojilerini kullanarak yönetim operasyonlarının ve süreçlerinin tam entegrasyonunu destekler. Bu tür teknolojiler, bilgisayarla bütünleşik üretim ve ileri süreç otomasyon sistemlerinde kullanılmaktadır.
İşletmeniz için doğru sistemi düşünürken, herhangi bir üretim tesisi için gereken endüstriyel otomasyon derecesi, çalışma koşulları, rekabet baskısı, üretim ve montaj özellikleri, iş gereksinimleri ve işçilik maliyeti tarafından belirlenmelidir. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, endüstriyel yazılım otomasyonu yatırımınızın tutarlı bir kâr artışı ile haklı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Endüstriyel otomasyonun aşağıdakiler dahil pek çok faydası vardır:
Tiar Mühendislik 2011 yılında kurulmuş bir mühendislik ve otomasyon firmasıdır. İsmi itibarıyle, firma, TASARIM - İNOVASYON - ARGE odaklı bir proje tasarım, imalat ve montaj hizmet paketi vermeyi hedeflemektedir.
© 2024 - Tiar Mühendislik | Tüm hakları saklıdır.