Parçanın boyutlarını daha doğru hale getirmek için bir döküm parçasından malzeme kesme veya çıkarma işlemine döküm işleme denir. Dökümden sonra işleme ayrıca bir döküm parçasından gereksiz bir kısmın çıkarılmasına yardımcı olur.
Karmaşık bir döküm parçasında uygun toleransı korumak zordur ve makine dökümleri bunu korumaya yardımcı olabilir. Bu işlem, ısıl işlemden hemen sonra ancak boyama veya eloksal gibi yüzey bitirme işlemlerinden önce gerçekleştirilir.
Modern teknoloji, dökümler için bilgisayar sayısal kontrolünü veya CNC işlemeyi kullanır. İşlenmiş döküm işlemleri aşağıdakiler gibi çeşitli tiplerdedir:
Delme: Dökümden sonra bu tip işleme, matkap ucu kullanılarak bir döküm parçasında delikler açmak için yapılır. Delme için birincil makine matkap presidir, ancak torna makineleri ve freze makineleri de delme yeteneğine sahiptir.
Frezeleme: Frezeleme işlemi, freze makinesi, kesici, fikstür ve iş parçası gibi dört şeyden oluşur. Bu aynı zamanda freze tezgahlarındaki kesicinin iş parçasından gereksiz kısımları çıkarmak için döndüğü bir kesme işlemidir. İş parçası fikstür üzerine sabitlenmiştir.
Tornalama: Tornalama ve frezeleme arasındaki temel fark, tornalamada iş parçasının dönmesi ve kesicinin hareketsiz kalmasıdır. Tornalama için birincil makine torna makinesidir. Bu işlem, dökümlerin içten ve dıştan işlenmesine yardımcı olur.
Diğerleri: Yukarıda belirtilen üç ana işleme işleminin yanı sıra, broşlama, taşlama, delik işleme vb. gibi başka işlenmiş döküm işlemleri de vardır. Delme, bir parçadaki mevcut bir deliğin büyütülmesi işlemidir.
Broşlama işlemi, bir parçadan farklı şekilleri kesmek için dişleri olan bir kesme aleti kullanır. Ancak taşlama, kesmeye yardımcı olan küçük aşındırıcı parçacıklara sahip taşlama tekerleğini kesme aleti olarak kullanır.