Metal İşleme

Metal işleme, gerekli uygulamaya uyacak şekilde metalin şeklini değiştirme işlemidir. İşleme teknikleri, metal nesnelerin biçimini, alanını, uzunluğunu, kalınlığını, şeklini ve hatta yüzey kaplamasını değiştirebilir. Şekillendirme kuvvetle, sıcaklıkla veya fazla malzemeyi metal nesnelerden uzaklaştırarak yapılabilir.

Geleneksel olarak metal işleme, özel atölyelerde profesyoneller tarafından yapılırdı. Bununla birlikte, son birkaç on yılda işleme süreçlerinde ve CNC gibi teknolojilerde birçok gelişme görüldü. Bu, metal işçiliğinin modern montaj hatlarının entegre bir parçası haline gelmesine yol açtı.

İşleme süreçleri, diğer tüm endüstrilerin operasyonlarının temelidir. Çoğu imalat endüstrisi, bir veya daha fazla işleme sürecinden çıkan malzemeleri doğrudan kullanır. Bir endüstri metal hammadde kullanmıyorsa, mutlaka işleme süreçlerinden alet ve ürünler kullanır.

Farklı Metal İşleme Teknikleri

Sınıflarına göre sınıflandırılmış birçok farklı işleme süreci vardır. Yaygın sınıfları; frezeleme, tornalama, taşlama, delme, diş açma işlemleridir. Bu işleme sınıflarına giren tüm farklı teknikleri gözden geçirelim:

Frezeleme

Frezeleme, yaygın mekanik kesme tekniklerinden biridir. Bir iş parçasından malzemeyi çıkarmak için yüksek hızlı döner kesme aleti kullanır. İş parçası tipik olarak sabittir. Kesme aletleri, gerekli amacı yerine getirmek için çeşitli şekillerde gelir. Yaygın tipler parmak frezeler, yüzey frezeleri ve iplik frezeleridir.

Freze Makinesi Uygulaması

  • Freze makineleri, bir iş parçası üzerinde niş özellikler oluşturmak için kullanılır. Özel özellik, uygun freze takımı kullanılarak işlenebilir.
  • Bir freze tezgahı, korozyona eğilimli bir iş parçasındaki çatlakları da giderebilir.
  • Bir freze makinesi ayrıca büyük boyutlu, dikdörtgen ve yarıklı delikler oluşturabilir.

Tornalama

Tornalama, dönen bir iş parçası üzerinde çalışan dönmeyen bir kesme aleti kullanır. Tornalama işlemleri için iş parçası genellikle dairesel elemanlara sahiptir. Tornalama işlemi, iş parçası üzerinde sarmal bir yol çizer.

Torna Makinesi Uygulamaları

  • Tornalama makineleri, otomobil milleri, akslar ve motor parçaları gibi silindirik bileşenleri işlemek için kullanılır.
  • Torna tezgahı, türbin muhafazası, delikler, oluklar, dişler ve incelikler oluşturabilir.

Taşlama

Metal taşlama, aşındırıcı bir yüzeye sahip döner diskler kullanır. Diskler, yüzeyi düzleştirmek için iş parçasından minimum miktarda malzeme kaldırır. Taşlama aynı zamanda bir iş parçasının boyutlarında mikro ayarlamalar yapmak ve onu gerekli uygulamaya sığdırmak için yapılır.

Taşlama Uygulamaları

  • Taşlama, esas olarak metal yüzeylerdeki düzensizlikleri gidermek için kullanılır. Yüzeye estetik bir görünüm kazandırır.
  • Taşlama, diğer metal işleme süreçlerinden kaynaklanan istenmeyen yüzey bitirme işlemlerini de ortadan kaldırabilir. Örneğin kaynak, taşlama ile giderilebilen çapaklara neden olur.
  • Taşlama, ikincil montaj için iş parçası boyutlarını azaltır.

Delme

Delme, en yaygın metal işleme işlemlerinden biridir. İş parçasında delikler oluşturmak için döner bir matkap ucu kullanır. Delme ucunun kalınlığına bağlı olarak delikler farklı boyutlarda olabilir. Delme makineleri, elle tutulan manuel seçeneklerden CNC'de çalışan büyük ölçekli yapılara kadar değişen ölçeklere sahiptir.

Delme Uygulamaları

  • Delme, vidalar için delikler oluşturmak için kullanılır.
  • Delme, ikincil montajlar için kesikler oluşturur.
  • Estetik amaçlı metal kesimler yapabilir.

Diş Açma

Diş açma araçları, metal iş parçalarında sarmal çizgi oluşturur. Çizgiler, iş parçasının vidalarını, somunlarını ve cıvatalarını takmak için kullanılır. Diş açma yoluyla oluşturulan sarmal oluklar ayrıca iki iş parçasının bir araya getirilmesine yardımcı olur.

Diş Açma Uygulamaları

  • Diş açma makineleri, sıhhi tesisat tertibatları için borular ve borular üzerinde oluklar açar.
  • İş parçaları üzerinde diş açma kanalları birbirine vidalama kolaylığı sağlar.
  • İş parçasındaki deliklerin iç kısmındaki dişler vida, cıvata ve somunların sabitlenmesine yardımcı olur.
  • Diş açma makineleri ayrıca herhangi bir nesneye sabitlemek için vida benzeri parçalar üzerinde dişler oluşturabilir.

Metal İşleme İçin Hangi Malzemeler Uygundur?

Tüm metaller, çoğu metal üretim süreciyle iyi çalışır. Yaygın olarak kullanılan metallerden ve metal alaşımlarından bazıları şunlardır:

  • Paslanmaz çelik
  • Bakır
  • Magnezyum
  • Alüminyum
  • Titanyum
  • Nikel
  • Çinko

Metal İşleme Uygulamaları Nelerdir?

Metal işleme süreçleri birçok farklı endüstrinin belkemiğidir. Bu işlemler, en niş uygulamalar için istenen şekle sahip parçalar oluşturur. Bu süreçlerin yaygın kullanım durumlarından bazıları şunlardır:

Uzay ve Havacılık Endüstrisi

Havacılık sektöründe uçak çerçeveleri, motor parçaları ve birçok dahili bileşen yapmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu süreçler ayrıca uzay mekikleri, roketler ve tüm uzay istasyonları gibi havacılık ekipmanları için çerçeveler, yapılar ve parçalar oluşturur.

Otomotiv

Metal işleme süreçleri tüm otomotiv endüstrisinin temelidir. Arabaların, motosikletlerin ve diğer taşıma yöntemlerinin çerçeveleri metal işleme ile yapılır. Egzoz sistemleri, motorlar gibi bileşenler tamamen bu süreçlerle üretilir.

İnşaat

Yapısal bütünlük bileşenleri yapmak için inşaat sektöründe kullanım alanı bulmaktadır. Yaygın örnekler, metal takviyeler kullanan kirişler ve sütunlardır.

Sağlık

Cerrahi ekipman, protez, implant ve diğer sağlık ürünleri yapımında kullanım alanı bulmaktadır.

Elektronik

Metal işleme, elektronik endüstrisinde baskılı devre kartları yapmak için kullanılır. Bilgisayar kasası genellikle metal şekillendirme tekniklerini kullanır. Lehimleme, elektronik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gaz ve Petrol

Petrol ve gaz endüstrisi, boru hatları, pompalar, valfler ve sondaj ekipmanları için metal işçiliği kullanır. Bu sektörde kullanılan metal işleme yöntemleri, yüksek standartlar ve zorlu koşullara dayanabilen malzemeler gerektirmektedir.

TOP